קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מורד נחל בצת

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   נחלים בצפון   /   מורד נחל בצת

מסלול טיול: מורד נחל בצת

חלקו הפחות מטוייל של נחל בצת - חורש ושרידי עתיקות.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: בין אילון ויערה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:כחול 2206, שחור 2202
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:4.5 ק"מ (6.5 ק"מ עם עינות כרכרה).
  • תאריך ביצוע מסלול:1/6/2010
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:27/3/2023



Lower betzet.jpg

אמות המים בנחל בצת, (עמית מנדלסון, 21/5/2005)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: תחבורה ציבורית יער וחורש קווי

רקע: מורד נחל בצת

נחל בצת, מאי 2007

נחל בצת הוא אחד היפים בנחלי הגליל, אך מרבית המטיילים מכירים רק את חלקו הזורם.

גם לחלקו "היבש" של הנחל יש מה להציע, כמתואר במסלול זה.

המסלול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים, אך ניתן גם לבצעו בתחבורה ציבורית.

איך להגיע:

נקודת ההתחלה של המסלול היא במסעף יערה בכביש מס' 899 ("כביש הצפון").

לבאים ממרכז הארץ, יש לנסוע בכביש מס' 4, לעבור את נהריה ובצומת בצת (כ- 8 ק"מ צפונית לנהריה) לפנות ימינה (מזרחה) בכביש מס' 899, לעבור דרך העיירה שלומי, ובצומת חניתה לפנות שמאלה להמשך הכביש, עוד כ- 4 ק"מ עד לפנייה ימינה (מערבה) למושב יערה - תחילת המסלול.

אם מגיעים בשני רכבים, כדאי תחילה להמשיך לנקודת הסיום, בקיבוץ אילון. לשם כך, יש להמשיך מיערה בכביש מס' 899 עוד 3 ק"מ, ולפנות בפנייה הראשית לקיבוץ אילון. בכניסה לקיבוץ ממשיכים ישר, עוברים כיכר לאחר כ- 300 מ' מהצומת, ולאחר עוד כ- 400 מ' מגיעים לאזור החנייה למטיילים בנחל בצת (ליד מפעל "שף הים"). בימים עם עומס מטיילים, ייתכן שהתנועה בקיבוץ תנותב לדרך העוקפת את מרכז הקיבוץ ממערב, ומגיעה אף היא לאותה נקודה.

תחבורה ציבורית: קו 28 מנהריה למתת או קו 27 מנהריה לשתולה (ירידה במסעף יערה).

בחזור: קו 28 ממרכז אילון לנהריה.

תדירות הקווים נמוכה ויש לתכנן את הזמנים מראש.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:4.5 ק"מ (6.5 ק"מ עם עינות כרכרה).
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:160 מ' עליות מצטברות (ירידה מרום 170 מ' לרום 140 מ' ועלייה לרום 300 מ').

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מושב יערה הוקם בשנת 1950, לצד מצודת טיגרט מנדטורית השומרת על "כביש הצפון", ומשמשת גם היום לצרכי ביטחון.

מהמושב נחצה בזהירות את כביש הצפון, ונעלה על דרך עפר מסומנת כחול. הדרך חולפת לצד דיר כבשים גדול, ולאחר מאות מטרים מתחילה בירידה מתונה לעמק נחל בצת - הצפוני בנחלי הגליל הישראלי המגיעים לים התיכון.

במרחק 700 מ' מנקודת ההתחלה, נגיע לעמק הנחל. מדרום לעמק משתרע חורש צפוף ונאה, ואילו מצפון נמצא יער פארק דליל.

כאן ממשיכה הדרך בעמק, תחילה בקצהו הדרומי ואח"כ במרכזו, לצד אפיק הנחל ובו גדלים בעיקר שיחי-אברהם הפורחים בשלל צבעים (לבן, ורוד וסגול) ומעט הרדופים. לאחר כ- 600 מ', רגע לפני חציית אפיק נחל בצת, ניפרד מהדרך ונעבור לשביל רגלי הנכנס לחורש מוצל מדרום לאפיק הנחל. אם פיספסנו נקודה זו, נגיע תוך מרחק הליכה קצר לקידוח מים מצפון לנחל, ונשוב על עקבותינו עד חציית הנחל כדי לאתר את הסימון.

החורש המוצל שופע מיני עצים - אלון מצוי, ער אציל, אדר סורי, כליל החורש, לבנה רפואי ועוד.

נלך לאורך הנחל בחורש המוצל, בגדה הדרומית ובאפיק היבש רוב ימות השנה. לאחר כ- 500 מ' נצא מהחורש לתוך שדה פתוח, אותו נחצה לאורכו ואחרי כ- 300 מ' נוספים נשוב לצל החורש.

כאן נפקח עיניים, ולאחר הליכה קצרה, מייד לאחר שנתגבר על גזע גדול של עץ חרוב החוסם את השביל, נבחין בגדה הדרומית בשרידיהן של שתי אמות מים קדומות, אמה נמוכה שנבנתה בתקופה העות'מאנית ואמה גבוהה שנבנתה בתקופה הביזנטית. אמות מים אלו נועדו להוביל את מי עינות כרכרה להשקיית שדות חקלאיים בבקעת שפע, שבמורד הנחל. האלמנט הבולט ביותר באמות כיום הוא קירות התמך הגבוהים שנבנו עבורן בגדות הנחל.

קטעים מהאמות ילוו אותנו מכאן לאורך הק"מ הבא של הטיול, (לעיתים בגדה הדרומית ולעיתים בגדה הצפונית). במקומות מסוימים ניתן לראות אף שרידי צינור חרס הבנוי בתוך האמה הביזנטית.

אחרי כ- 3 ק"מ מנקודת ההתחלה (900 מ' אחרי סיום השדה הפתוח), נגיע לפיתול של הנחל, ומצוק נאה בגדה הצפונית-מערבית. באזור זה כבר בולטת שדרת ההרדופים המהווה את "סמלו המסחרי" של נחל בצת.

מכאן נמשיך עוד כ- 400 מ', ולפני שיא פיתול נוסף, ניתן לראות מדרום לנחל שרידי כבשן סיד, ששימש ככל הנראה בעת הקמת אמות המים.

משיא הפיתול, פונה הנחל בחדות דרומה. ניתן לראות כאן מספר עצי דולב מזרחי, שריד מהימים בהם קטע זה של הנחל היה נחל איתן. לפני חורשת אקליפטוסים גדולה ושלט הכוונה של רשות הטבע והגנים, ניתן לראות שתי שקתות להשקיית העדרים.

לפני הכניסה לחורשת האקליפטוסים, פונה ימינה (מערבה) שביל מסומן ירוק (סומן בשנת 2012), דרך שער קטן בגדר, ומטפס לאתר העתיקות חורבת כרכרה, בה נחשפו בתי בד עתיקים. ניתן לשוב באותה דרך, או לעלות עם השביל לדרך עפר המתחברת לכביש סלול, ואיתו לחבור לכביש האספלט המקשר את חורשת האקליפטוסים וקיבוץ אילון.

חורשת האקליפטוסים ניטעה ע"י חברי קיבוץ אילון לפני עשרות שנים. בחורשה ממוקם מבנה בית המשאבות של הקיבוץ, ועליו עמדת הגנה מתקופת המנדט.

בחורשה נמצאות גם בריכות שכשוך יבשות, שריד למיזם תיירותי שנכשל עם התייבשותו של נחל בצת אחרי ירידה חדה בשפיעה בסוף שנות ה- 90'.

מייד לאחר בריכות השכשוך, נגיע לצומת שבילים כחול-שחור, לצד צינור מים גבוה.

אם זמננו בידנו, מומלץ לעלות מכאן תחילה עם הסימון הכחול, לקטע הליכה של עוד כקילומטר במעלה נחל בצת עד לעינות כרכרה וחזרה (תוספת של כשעה למסלול - חצי שעה לכל כיוון). בקטע זה ניתן לזהות שרידים של טחנת קמח הרוסה כליל בצידו הדרומי של השביל, ולאחר עוד כ- 50 מ' נגיע לבריכה יבשה ממנה יוצאים הצינורות ששאבו בעבר את מי הנחל לקיבוץ אילון. לצד הבריכה מסתעף שביל מסומן ירוק העולה לרמת אדמית ומערת קשת, ומיועד למיטיבי לכת.

המשך השביל שופע צל ושיחי הרדוף הנחלים, ומומלץ ללכת בו עד נקודת שחרור המים לנחל. כאן נבעו עד לתחילת שנות ה- 2000' עינות כרכרה. המעיינות חדלו לזרום לאחר ירידה חדה בשפיעת נחל בצת, זמן לא רב אחרי תחילת קידוחים באזור שומרה שבמעלה אגן הנחל. על מנת לשמור על החי והצומח, מוקצה כמות מים מינימאלית עבור הנחל, אולם אין בה די כדי להבטיח את עתיד ערכי הטבע לאורך זמן. כיום, המעיינות זורמים רק לפרקי זמן קצרים אחרי גשמים חזקים באזור.

מעינות כרכרה נחזור באותה דרך לחורשת האקליפטוסים ונחבור לשביל המסומן שחור, בו נשארו לנו כ- 800 מ' הליכה עד לחניון המטיילים בקיבוץ אילון.

השביל השחור נמשך לאורך הצינור, חולף בשפך נחל גליל ומטפס למגרש חנייה קטן המשמש לצרכים תפעוליים, ולרוב הגישה אליו ברכב אסורה.

נמשיך בעלייה מתונה לאורך כביש האספלט, ולאחר 600 מ' ממפגש הנחלים נגיע לגדר ההיקפית של קיבוץ אילון. נעבור בשער מסודר, נחלוף על פני פינת זיכרון לבת הקיבוץ, ונמשיך ישר עוד 200 מ' עד למגרש החנייה למטיילים (ליד מפעל "שף הים").

המסלול מתואר מכיוון מושב יערה לאילון, והמעוניינים בכך יכולים להאריך אותו מאזור נקודת הסיום לכיוון מסלול נחלים שרך-בצת הקלאסי, או לכיוון רמת אדמית ומערת קשת.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

פריחה עונתית בחורף ובאביב.

בחודשים מאי-יולי פורחים לאורך המסלול זלזלת מנוצה, הרדוף הנחלים ושיח-אברהם מצוי. בסוף פברואר-תחילת מרץ, סיכוי לפגוש בפריחת בן-חצב החורש במקומות מוצלים לאורך המסלול.

שירותים למטיילים:

בתחילת המסלול (במסעף יערה) קיים קיוסק.

בקיבוץ אילון נמצא חניון מטיילים, ובו קיוסק (היה סגור בעת ביצוע המסלול).

הערות ואזהרות:

  • חלקו הראשון של המסלול חשוף לשמש.
  • מי הנחל אינם ראויים לשתייה.

הצעות טיול בסביבת מורד נחל בצת:



המפה נטענת...