קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שדרות וים בצפון תל אביב

מתוך iNature
גרסה מ־12:25, 21 בפברואר 2007 מאת עמית (שיחה | תרומות) (מסלול)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

טיול: שדרות וים בצפון תל אביב

טיול עירוני בשתיים מהשדרות ההיסטוריות של צפון תל אביב, ובחוף הים שביניהן.

  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 10 - גוש דן וחוף פלשת.
  • מיקום: צפון תל אביב.
  • גישה:לכל רכב.
  • שבילי טיול:לא מסומן.
  • עונות ביקור:{{{עונות_ביקור}}}
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי קצר.
  • דמי כניסה:לא (למעט בית בן-גוריון).
  • תאריך ביצוע מסלול:{{{תאריך_ביצוע_מסלול}}}
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:18.2.2007
[[תמונה:|{{{ 320px]]

'
עמית מנדלסון,

<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-top */ google_ad_slot = "5100266243"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


מסלול הטיול: שדרות וים בצפון תל אביב

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:{{{אורך המסלול}}}
  • משך המסלול:{{{משך המסלול}}}
  • טיפוס מצטבר:{{{טיפוס מצטבר}}}

[[תמונה:{{{מפה}}}|320px|לחצו על המפה להגדלה]] לחצו על המפה להגדלה

{{{תיאור המסלול}}}


איך להגיע:

{{{איך_להגיע}}}

<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-middle */ google_ad_slot = "8969119389"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

{{{פריחה ומוקדי עניין עונתיים}}}

שירותים למטיילים:

{{{שירותים למטיילים}}}

הערות ואזהרות:

{{{הערות ואזהרות}}}





<AdSense>google_ad_client = "pub-3670504824375444"; /* inature-bottom */ google_ad_slot = "2039121510"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; //--> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script> </adsense>


איך להגיע

המסלול ממוקם בצפון הישן של תל אביב.

תחילת וסיום המסלול ברחוב אבן-גבירול, אליו מגיעים קווי אוטובוס רבים.

מסלול

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:3.2 ק"מ. סטיות לאתרים בקרבת המסלול יוסיפו עוד כק"מ אחד (מתוכו 600 מ' - סיבוב ברחובות ארנון ורופין).
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

[[תמונה:|320px|לחצו על המפה להגדלה]] לחצו על המפה להגדלה

המסלול בהכנה (פברואר 2007).

המסלול מתחיל במפגש רחוב אבן-גבירול עם שדרות נורדאו - השדרות הצפוניות ביותר בתל אביב מדרום לירקון. ברחוב אבן-גבירול, בפינת השדרות, נמצאת כיכר פרוכטר, המהווה מקום מנוחה לתושבי העיר לצד מזרקה ופסל דמוי כד ענק.

לאורך חלקן המזרחי של השדרות נטועה שדרה נאה של עצי פיקוס קדוש, ביניהם נלך כ- 450 מ' עד למפגש רחוב סוקולוב. העץ המרשים ביותר נמצא בסמוך לבית מס' 95 (בין מפגש הרחובות אלכסנדר ינאי ויהושע בן-נון). בחציית רחוב יהושע בן-נון, ניתן לראות את בתי הכנסת ברחוב, עשרות מטרים מצפון לשדרה. בתי כנסת אלו ואתרים נוספים בקרבת רחוב יהושע בן-נון מתוארים במסלול צפון תל אביב: מכיכר בוני העיר לשפך הירקון . במפגש רחוב סוקולוב ניתן לסטות שמאלה (דרומה) כ- 140 מ', עד בניין מס' 61, בו גר בעבר הסופר יגאל מוסינזון.

נמשיך בשדרות נורדאו, בקטע זה כבר ללא עצי פיקוס. בצד השדרות ניתן לראות פה ושם מבנים בסגנון ה"באוהאוס" עם מרפסות פתוחות.

ניתן לסטות ברחוב יחזקאל ימינה ולהגיע לאחר כ- 70 מ' לגינת - אחד הגנים הציבוריים המרכזיים באזור זה.

לאחר שנחצה את רחוב דיזנגוף, נראה את ביתו של המשורר והמחזאי נתן אלתרמן, אשתו שחקנית הקאמרי רחל מרכוס וביתם המשוררת תרצה אתר. (שדרות נורדאו מס' 30 - הבניין השני משמאל אחרי חציית רחוב דיזנגוף).

נמשיך מערבה ונגיע למפגש רחוב בן-יהודה. במפגש בן-יהודה ממוקמים שני קיוסקים בשדרה. המזרחי שבהם צבוע בכחול - "פלאפל שלמה ובניו". קיוסק זה היה שייך בעבר למיכ'ל גרין - אחיו הגדול של דוד בן-גוריון, שעלה ארצה ב- 1932, חכר את הקיוסק והפעיל אותו למעלה מ- 30 שנה, עד פרישתו בשנת 1963 עת עבר הקיוסק לידי הבעלים הנוכחיים. הוא גר בצניעות עם אשתו ושתי בנותיו בדירת חדר וחצי בשדרות נורדאו פינת דיזנגוף, והלך לעולמו בגיל 86, בשנת 1965.

לאחר חציית רחוב בן-יהודה, נראה בצידה הצפוני של השדרה שני גושי בניינים עם חזיתות מאורכות לכיוון השדרה - האחד בין רחוב בן-יהודה לרחוב נחום והשני בין רחוב נחום לרחוב הירקון. בניינים אלו הם מתחם מעונות ח' (לפרט). בכל גוש כזה, יש חזית של בניינים כלפי הרחובות הסמוכים, ובתווך גינה פרטית גדולה.

בגוש המערבי של המעונות, בתחום הגינה, נמצאת אנדרטת זיכרון צנועה לחמישה בני המעונות שנפלו במלחמת השחרור. המקום הוא שטח פרטי.

במפגש רחוב הירקון, נחצה את הרחוב מערבה ונעלה במדרגות לגן העצמאות. נמשיך מערבה עד לשביל רחב בראש המצוק, ובו נפנה דרומה עם תצפיות לים (בצפון נראית ארובת תחנת הכוח רדינג, בדרום נראה תל יפו העתיקה).

גן העצמאות הוא מהגנים הוותיקים בתל אביב, והוקם בשנות ה- 50'. בתכנון הגן הושם דגש על שימוש בצמחייה המאפיינת את אזור החוף: עצי אשל, שיחי מלוח קיפח ועוד. וכן שרדו במצוק החוף צמחי חוף רבים וביניהם חבצלת החוף, עדעד כחול, עדעד רותמי וקצח השדה. הגן הוזנח במשך השנים ובשנות ה- 60' פוצל לשניים עם הקמתו של מלון הילטון במרכז הגן. חלקו של הגן מדרום למלון הילטון עוצב מחדש ואיבד את אופיו הייחודי, לטובת משטחי דשא.

כחלק מהזנחת הגן, הפך חלק מהשטח לאזור מפגש לא רשמי של הומוסקסואלים, עם זאת ציר ההליכה המתואר מטוייל בשעות היום ולא צפויה בו אי-נעימות (העשויה להיגרם בשעות הלילה או בפינות נסתרות ברחבי הגן).

בחלקו הצפוני של הגן, נמצאים שני פסלים בולטים, האחד מקדם את העולים במדרגות מרחוב הירקון, והשני הוא פסל "שער השמיים" של הפסל פייטרו. בקרבת פסל זה, נמצאת אנדרטה בצורת שחף, לזכר שני טייסים שנהרגו במלחמת העצמאות בהתרסק מטוסם לים מול חופי ת"א, ונחשבים לנעדרים עד היום הזה.

נחלוף על פני מלון הילטון, (אחד המלונות הבולטים שהוקמו בעיר בשנות ה- 60') ונמשיך לאורך המצוק. בצד שמאל נמצא בית קברות מוסלמי התחום בגדר אבן נמוכה, ובתחומיו נמצא קבר השייח' עבד א-נבי (עבד הנביא).

בית הקברות הוקם סביב קבר השייח' רק בתחילת המאה ה- 20'.

המקום עלה לכותרות בשנות ה- 30', כאשר נרצח בקרבת מקום מנהיג הפועלים חיים ארלוזורוב. הפרשייה זיעזעה את היישוב בארץ, בפרט בשל ההאשמות לפיהן פעילי ימין רצחו את ארלוזורוב. (לפרט!).

השביל ממשיך לכיוון מלון קרלטון, וצופה על המרינה של תל אביב. לפני המלון, מתעקל השביל מזרחה ומגיע לגשר עילי מעל כביש השירות למרינה. אנו נמשיך דרומה ונעבור בפסאז' של מלון מרינה בדרכנו לכיכר נמיר.

למעוניינים, ניתן קודם לסטות שמאלה (צפונה) ברחוב הירקון, לתצפית על "הבניין המשוגע" (רחוב הירקון XXX), אחד הבניינים המוזרים ביותר בתל אביב.

כיכר נמיר (כיכר אתרים) הוקמה במפגש שדרות בן-גוריון עם רחוב הירקון, במטרה להפוך לאזור תיירות מרכזי, אולם האתר נכשל ובמשך שנים הפך למוקד הזנחה וסמל כישלון. בשנים האחרונות החל שיקום המקום, וייתכן שישנה את פניו בעתיד הנראה לעין. מהכיכר נפנה שמאלה, ונרד לשדרות בן-גוריון. שדרות בן-גוריון נחשבות לגבול הצפוני של אזור המורשת "העיר הלבנה" הכולל חלק נרחב במרכז תל אביב, וניתן להבחין לאורכן פה ושם במבנים שנבנו בסגנון הבנייה "הבינלאומי" - ה"באוהאוס".

כאן יש אפשרות להארכת המסלול וביקור ברחוב ארנון, כמתואר בפיסקה הבאה. מי שאינו מעוניין בתוספת, ימשיך ישר לכיוון בית בן-גוריון.

למעוניינים בביקור באזור רחוב ארנון, יש לפנות ימינה וללכת בצידו המזרחי של רחוב הירקון. נעבור על פני שגרירות הודו, ולאחריה נפנה שמאלה לשביל צדדי המוביל לגן ציבורי - "גן ערן", ע"ש החייל ערן ויכסלבאום ז"ל שגדל ברחוב ארנון ונהרג עם חבריו לסיירת מטכ"ל באסון צאלים ב' בשנת 1992. בגן הוצב שילוט הנצחה ובו קטעים ממכתביו של ערן לאימו. לרוע המזל, קשה כיום לקרוא את הכיתוב על השלטים. מהגן נצא לרחוב ארנון. ברחוב ארנון מס' 9, נמצא בית תלת-קומתי צבוע בכחול, עליו כתבה הסופרת והמשוררת לאה גולדברג, בספר הילדים "ידידיי מרחוב ארנון" - "באמת פינה כזאת בתל אביב ובה בית כחול". במרחק בניינים מעטים, ברחוב ארנון מס' 15, נמצאת דירתה של לאה גולדברג. פרטים נוספים על לאה גולדברג ניתן לקרוא ב[אתר ויקיפדיה]. מרחוב ארנון נצא צפונה לשדרות בן-גוריון, בערך מול ביתו של בן-גוריון.

דוד בן-גוריון, ראש הממשלה הראשון, עלה לארץ בשנת 1906, ורוב שנותיו בארץ גר בבבית זה בשדרות קק"ל בתל אביב (ששינו את שמן לאחר מותו, לשדרות בן-גוריון). בבית פועל כיום מוזיאון.

ניתן לבקר בבית בן-גוריון בשעות הפתיחה המקובלות. אחרי בית בן-גוריון נמשיך בשדרות מזרחה. במפגש רחוב בן-יהודה, בצד הדרומי-מערבי, נמצא מבנה מרשים בו פעל בעבר מלון "ירדן", שהוקם בסוף שנות ה- 30'.

תמונה ישנה של המלון ניתן לראות ב[כתבה באתר YNET] (התמונה הרביעית: "רחוב בן-יהודה", ופרטים נוספים ניתן לראות בתגובה מס' 52 לכתבה).

לאחר מלון ירדן, נמשיך בשדרות מזרחה לכיוון מפגש רחוב דיזנגוף. בנקודת המפגש, בצד הדרומי-מערבי, ניצב בניין (מס' 40) עליו יש כתובת הנצחה מ- 1948. במפגש רחובות הרב ריינס (מדרום) ואדם הכהן (מצפון) נמצאת אנדרטה בצורת פרח שנקטף, לזכר שלוש הרוגות הפיגוע בקפה "אפרופו" בשנת 1997. בית הקפה שכן בבניין הסמוך מצפון, בו פועל כיום מרכז "דיאדה", אולם ההיסטוריה שלו ארוכה יותר. בניין זה הוקם בשנות ה- 30', בשם "בית חנה" ושימש את "משק הפועלות" של חנה צ'יז'יק (אחותם של מגיני חולדה, אפריים ושרה צ'יז'יק). מאחורי הבניין, הוקם רב-קומות הנקרא גם הוא "בית חנה".

נחצה את הצומת, ובבית מס' 77 נוכל לשים לב בחזית כניסה מקושטת ושביל כניסה עם אריחים מצויירים. כאן נעבור לצידן הדרומי של השדרות, ונחלוף על פני מתחם מעונות ז' (בין רחוב הרב ריינס במערב לרחוב שפינוזה). בדומה למעונות ח' בהם ביקרנו, גם כאן הגינה שבין הבניינים היא שטח פרטי הסגור לציבור הרחב.

בבית מס' 72, נראה שוב שביל כניסה עם אריחים מצויירים, וכן שילוט זיכרון לסטודיו לבלט "מיה ארבטרובה" שפעל כאן החל משנות ה- 40', ולזכר יוסף גולנד - מחלוצי הזמר והתיאטרון העברי בא"י.

במפגש שדרות בן-גוריון עם רח' שלמה המלך, מסתיימות למעשה השדרות ומכאן ואילך יש רק אי תנועה בין נתיבי הכביש. נמשיך בצד הצפוני של שדרות בן-גוריון, ונגיע למתחם גן העיר. במקום פעל בעבר גן החיות העירוני, לאחר פינויו הוקם במתחם מרכז קניות ומגדל מגורים, ובעורף המתחם (לכיוון שדרות בן-גוריון) הוקם גן ציבורי נאה. בצידו של הגן הפונה לרחוב הדסה, ניצב פסלו של מייסד גן החיות. מכאן אפשר להמשיך דרך כיכר רבין לאנדרטה ע"ש יצחק רבין, למרגלות עיריית ת"א. אם ברצוננו לחזור לנקודת ההתחלה, אפשר לעשות זאת הן בדרך הקצרה (דרך רחוב אבן-גבירול) והן דרך הרחובות השקטים (יחסית) המקבילים לו: XX, עמנואל הרומי, הר-נבו.


לפרט גם בעניין רצח חיים ארלוזורוב, המצודה החשמונאית המוזנחת בגן העצמאות, הבניין המשוגע...

להזכיר כי שדרות בן-גוריון מהוות מבחינה מעשית גבול צפוני של מתחם המורשת העולמית "העיר הלבנה".

פריחה ומוקדי עניין עונתיים

אפריל - פריחת עדעד כחול בגן העצמאות.

יוני-יולי - פריחת קצח השדה בגן העצמאות.

אוגוסט-ספטמבר - פריחת חבצלת החוף בגן העצמאות.

אוגוסט-ספטמבר - פריחה מעטה של חצבים בשדרות נורדאו.

שירותים למטיילים

פינות מנוחה בשדרות ובחלקו הדרומי של גן העצמאות.

הערות ואזהרות

לא מומלץ לשהות בחלקו הצפוני של גן העצמאות (צפונית למלון הילטון) בשעות החשיכה.

מומלץ להסתמך על תחבורה ציבורית, ולהימנע מחיפוש חנייה באזור.

ספרות מומלצת

קישורים נוספים

שני אחים ושתי שדרות - תיאור המסלול בפורום טיולים וידיעת הארץ באתר תפוז, 15.7.2006.

תודות